čtvrtek 20. března 2014

Jak se kvasí hlavou dolů

Pozor: Toto je článek pro domácí pekaře a kuchařinky, kdo nepeče a nezajímají ho kvásky, ceny australské mouky ani jiné plané tlachání, ať ani nečte dále.

Ano, je to tak. Měla bych pilně pracovat na dalším překladu, ale místo toho zkoumám, kde se dá v Austrálii pořídit žitná mouka a jak si z ní doma vyrobit kvásek. Ne, není to tak, že by mi český chleba vážně tak chyběl či že bych musela péct za každou cenu, ale protože jsem to slíbila panu domácímu, který má dobrý chleba rád.

První zkoumání v běžných supermarketech nedopadlo úplně nejlépe (to se dalo ovšem čekat) - žitná mouka v obchodech prostě není, zato si můžete vybrat z nepřeberného množství "self-rising flour", tedy mouk s již přidaným kypřicím práškem a solí. Ještě tak kukuřičná mouka, to by jim šlo. Obešla jsem tři větší obchody a výsledek bych všude stejný. Pak jsem ale narazila na malou pekárnu a ukázalo se, že kváskový chleba se tu přeci jenom koupit dá. Dokonce i chleba žitný. Když se dá koupit, tak to znamená, že tu někde musí prodávat i ingredience. Pátrání začalo nanovo. Při tržnici se mi podařilo najít zdravou výživu s nepřeberným množstvím produktů. Bio žitná mouka za 5.90 (asi 105 Kč). Nu dobrá, to se dá přežít. Pobavila jsem se ale u "sourdough starter kit" (něco jako kváskový rozjížděč). Předpokládala bych, že to bude usušený kvásek, který si jen rozmícháte ve vodě a máte to doma - omladíte a můžete péct - ale při bližším zkoumání luxusní sklenice za 12 AUD (cca 215 Kč) jsem zjistila, ze neobsahuje usušený kvásek, ale opět jen tu stejnou žitnou mouku (že by bio biomouku?), ze které si během čtyř dnů můžete kvásek sami vypěstovat - když budete mít štěstí a podaří se to. Tak jsem si odnesla jen mouku. A na co jsem cestou nenarazila? Arabský obchod se vším možným, jen ne s bioprodukty, zato s žitnou moukou za dolary čtyři (cca 70 CZK). Srdce poskočilo radostí a doma jsem hned založila na kvásek.
Jestli se to podaří, dám vám vědět.

1 komentář:

  1. Tak kvásek se úplně nepovedl. Asi přezrál nebo byla stará mouka. Ať tak nebo tak je kůrka chlebánků tak trvdá, že by zabila i klokana Killerroo: https://www.youtube.com/watch?v=RseiNXGl_44

    OdpovědětVymazat